Jdi na obsah Jdi na menu
 


DARUJ NADĚJI

Dostat příležitost zachránit nemocnému člověku život je velká výzva! Snad jeden z nejjednodušších způsobů na světě, který tento čin umožňuje, je přihlášení do REGISTRU DÁRCŮ KOSTNÍ DŘENĚ. Stačí, když dáte svůj vzorek slin, vyplníte krátký formulář a tímto jste automaticky zařazeni do celosvětového registru.

Zvážíte-li vstup, učiníte první, nejdůležitější krok. Zdaleka ne všichni, kteří se zaregistrují, budou v budoucnu k darování dřeně vyzváni. Pravděpodobnost není velká, přesto každý z přihlášených dává velkou naději…

 

Vlastnímu odběru kostní dřeně se podrobí jeden ze 120 registrovaných, a to většinou separací kmenových buněk, což je postup podobný například běžnému darování krve, nebo krevní plazmy. Po několika letech od transplantace pacienta je také možnost se s ním osobně setkat!

Najdi v sobě svého hrdinu a zachraň život člověku, který možná právě teď čeká na Tvé krvetvorné buňky!! U nás je v registru dárců kostní dřeně každý 280. člověk, v Německu každý 20-tý. V Německu, kde je v registru šest milionů lidí, se téměř nestane, aby některý nemocný nenašel ve své zemi dárce. Jedinečnost v dárcovství kostní dřeně spočívá v tom, že poslední nadějí pro těžce nemocného je cizí člověk, který se jako dobrovolník nechal zapsat do registru a jehož znaky v krvi jsou zcela náhodně podobné znakům pacienta.

Darování kostní dřeně žádnému zdravému člověku neublíží a ani jeden z více než dvou set dobrovolných dárců Českého národního registru dárců dřeně, kteří již podstoupili zkušenost s odběrem svých krvetvorných buněk pro záchranu života neznámého pacienta, svého daru nezalitoval.

V naší zemi onemocní každý rok stovky lidí včetně dětí vážnými, život ohrožujícími chorobami jako jsou leukémie, těžké krvetvorné útlumy, zhoubné nádory a další vzácnější nemoci krve a obranyschopnosti. Standardní léčebné postupy - chemoterapie, imunoterapie a jiné u nich nabízejí zlepšení stavu, mnohdy ale ne trvalé vyléčení. Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce dává u takových nemocí šanci na úplnou úzdravu a nemocným naději na návrat do plnohodnotného života!!

 

Více info najdete na:
http://www.kostnidren.cz/darci/otazky-odpovedi-obecne

On-line přihlášení možné zde:
http://www.kostnidren.cz/formulare/prihlaska

 

Příspěvky

4. 6. 2020

...

/ Rubrika: DARUJ NADĚJI
 
Celý příspěvek